- ziemniaki
- mielona, słodka papryka
- mąka
- ketchup
- czosnek
- sos sojowy ciemny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroimy w talarki, solimy, pieprzymy, posypujemy papryką, panierujemy w mące i wrzucamy na głęboki, mocno rozgrzany tłuszcz.
Na osobnej patelni na oliwie podsmażamy 3 ząbki posiekanego czosnku, 4 łyżki ketchupu i 2 łyżki sosu sojowego. Do tego wrzucamy nasze ziemniaki i podsmażamy je w tym ketchupie ok 10 minut.
Ziemniaki gotowe. Ja podałam je z filetem z kurczaka, który obtoczyłam w płatkach kukurydzianych i z mrożoną mieszanką warzyw.
Tak jak napisałam wcześniej- mi nie podeszły, ale Krzyśkowi smakowały bardzo.
RADA: Miejcie w pogotowiu torebkę ryżu na wypadek, gdyby ziemniaki Wam nie posmakowały :)
Muszę wypróbować ! ;)
OdpowiedzUsuń