sobota, 23 marca 2013

Lasagne z mięsem mielonym

Powiem tak - wyszła pyszna, ale strasznie czasochłonne było jej przygotowanie :-/ Przepis pochodzi z www.fotoprzepis.pl



















Składniki (według fotoprzepis.pl):

- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów z puszki
- sos beszamelowy (ja wzięłam przepis z www.nigellalawson.pl)
- makaron lazania
- ser żółty
- przyprawy: sól, pieprz, zioła
- natka pietruszki

Kilka słów ode mnie:

Wprowadziłam drobną modyfikację. Dałam 2 razy więcej czosnku, nie dodawałam pietruszki (za to dużo oregano, bazylii, tymianku) oraz zamiast 2 puszek pomidorów dodałam 1 puszkę pomidorów i jeden kartonik przecieru pomidorowego.

Przygotowanie (według www.fotoprzepis.pl):
W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy mięso mielone i cebulę. Jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki – najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano). Mięso łączymy z koncentratem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance.  Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. Układamy drugą i trzecią warstwę. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta. Smacznego !

Kilka słów ode mnie:
Nie obyło się bez modyfikacji. Po pierwsze - nie podsmażałam mięsa na oliwie, nie używałam żadnego tłuszczu (i tak się wytopił z mielonego), a czosnek, cebulę, sól i pieprz dodałam na samym początku. Jeszcze w kwestii pieczenia to zapiekałam przez 45 minut a nie 20-30.

RADA: Żeby z mięsa mielonego nie porobiły się podczas smażenia grudki, przed wrzuceniem na patelnię dolewamy do mięsa pół szklanki wody i mieszamy. Woda  na patelni wyparuje, a mięso będzie ładnie rozdzielone, bez grudek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz