Składniki:
- 1,5 kg pomidorów
- 1 litr bulionu
- 2 duże cebule
- łyżka masła
- mała śmietana 30%
- bazylia, sól, pieprz (opcjonalnie zioła prowansalskie)
- oliwa
- bagietka (na grzanki)
Przygotowanie:
Pomidory pozbawiamy szypułek i kroimy w kostkę. Wrzucamy je następnie na dobrze rozgrzaną patelnię z dużą ilością oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę. Doprawiamy to wszystko solą, pieprzem i dużą ilością bazylii. Smażymy, aż cebula będzie miękka.
W osobnym garnku przygotowujemy 1 litr bulionu. Do niego dodajemy wcześniej wspomniane pomidory i cebulę i pod przykryciem gotujemy ok. 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy łyżkę masła i gotujemy jeszcze ok 5-10 minut. Na samym końcu, już po lekkim wystygnięciu zupy dodajemy całą śmietanę.
I tutaj następuje newralgiczny moment, mianowicie:
a) jeśli stać Cię na blender,albo masz go od mamy, to traktujesz nim zupę i krem masz gotowy po minucie,
b) jeśli nie masz blendera, to miksujesz to wszystko zwykłym mikserem, a później męczysz się przez 10 minut z użyciem sitka,
c) jeśli nie masz ani blendera, ani miksera, ani innych urządzeń do robienia "papki", to albo męczysz się 30 minut z sitkiem, albo nie robisz zupy-kremu :)
Ja, jako że jestem szczęśliwą posiadaczką miksera wybrałam wersję b).
Na samiutki koniec przygotowujemy grzanki. Kroimy bagietkę w kostki, moczymy je w oliwie i przysmażamy na rozgrzanej patelni.
Czas przygotowania:
Jak wszystko dobrze pójdzie, to ok. 50 minut
RADA: Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny kolor kremu, możesz dodać przecieru pomidorowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz