![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZY4XVwvOSDbiH5UjyrD2KM5oNZoAjwCCnBTwFwoKdORonp6NO8Ua0GSQpWhtQAjfYipjv_8dCBpGZx-JTnH09pFKVfT_dK2SyZRlnuncfmnl_JkqglIpkcMfpx8R2pJLB_KPpbC0_0TgC/s400/oponki1.jpg)
Składniki:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYG-A8E19WGGx78jM72gcwQwyc1kumx14RA4eCvzmFt14XyrlwCCJ82WPgRwTbhYOLkgjljR-oQS7ecxeYbB_MJSIDmLb-dTV_M-QC9uEah77I4koqiq7n14RxDjrV4IM0Aq3Fp7cFIIvl/s320/oponki+przygotowanie1.jpg)
- 0,5 kg sera (twarogu śmietankowego lub zmielonego pacynka)
- pół szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wstępnie mieszamy. Później, na posypanym mąką blacie (tudzież stolnicy) ugniatamy ciasto. Ma być lekko lepiące się. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy kształt koła z dziurą w środku (można użyć szklanki i kieliszka).
Smażymy na głębokim, mocno nagrzanym oleju, obracając co jakiś czas i wyciągamy jak będą przyrumienione ( po wyciągnięciu z oleju jeszcze trochę ściemnieją). Polecam pilnować smażących się oponek, bo mi pierwsza partia się spaliła :/ Ale później się skupiłam i już wychodziły eleganckie :)
Na koniec wszystko posypujemy cukrem pudrem.
RADA: Jeśli nie macie wałka do ciasta- tak jak np. ja, to możecie wałkować ciasto butelką - tak jak np. ja :)
ani słowa o mnie... dziwne... :P JAM
OdpowiedzUsuńBo zabroniłaś mi pisać, że na mnie krzyczałaś :P
OdpowiedzUsuńŚwietny wałek :D Przypomina sie 1 rok na studiach, jak najebani robiliśmy pizze, a na wałek niestety nas nie było stać;<. Więc nasze tęgie umysły opracowały 0.5 żubra ( najtańsza wódka w żabce - polecam, tańsza niż wałek! ), Która ma wytłoczony emblemat na butelce. I tak oto stworzyliśmy podczas wałkowania pierwszą markową pizze z wybitym żubrem :D Przepis pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć kieliszka i szkalnki... to napewno jest przepis bezalkoholowy?
OdpowiedzUsuń